<

Este oficial: Nu mă așteptam ca antrenorul de la Oțelul Galați să fie concediat după…

Dorinel Munteanu, apărat de un fost antrenor din Liga 1: "Dacă nu intri puțin în ei, tind să te ia de fraier!" | Sport.ro

Orașul Galați își ia numele din cuvântul arab „qal’at”. În timp ce se îndreaptă spre est în căutarea primei lor victorii în campania din Liga Campionilor din acest sezon, Manchester United nu ar trebui să uite că echivalentul englez al acestui cuvânt este „fortăreață”.

Deși jucătorii lui Sir Alex Ferguson nu vor călători până în orașul campionilor din România, când vor vizita pe Oțelul Galați la adresa temporară din București marți seara, va fi greu de evitat sentimentul că United pătrunde într-o fortăreață inamică. Până la urmă, nu în fiecare seară se confruntă cu o echipă câștigătoare de titlu, în care un jucător vedetă s-a îngrijorat atât de mult de bugetul clubului încât a acceptat să își reducă salariul. Sau întâlnesc o echipă cu probleme financiare, care caută sponsori, dar care a reușit să câștige un campionat național, deși nu putea să joace meciuri acasă sub lumina reflectoarelor.

Galați, un port pe Dunăre cunoscut pentru producția de oțel și înfrățit cu Coventry, se află la 190 de kilometri nord-est de capitala României, București, iar stadionul Național din București, cu o capacitate de 55.600 locuri, va fi plin de mulți fani din această localitate mândră, aflată aproape de granița cu Moldova. Dacă Oțelul a avut dificultăți în a recăpăta forma din campionatul intern care le-a adus primul titlu din istoria de 47 de ani, jucătorii lui Dorinel Munteanu au fost considerați oarecum nefericiți după înfrângerea la limită la Basel și acasă cu Benfica în primele meciuri din Grupa C a Ligii Campionilor.

Fiind cel mai selecționat jucător al României, Munteanu, care a adunat 134 de selecții pentru echipa națională, va atrage un salut respectuos din partea lui Ferguson. Faimos pentru disciplina sa, Munteanu a renunțat la alcool și cluburi pentru a reuși să controleze mijlocul terenului al naționalei României timp de mai mult de un deceniu. Puțini fani englezi vor uita egalizarea sa crucială în meciul pierdut de Anglia cu 3-2 împotriva României la Euro 2000.

Această faimă nu i-a ușurat tranziția traumatică către cariera de antrenor. Munteanu a pregătit cinci echipe în șase perioade diferite, în patru sezoane tumultoase între 2005 și 2009. Niciun job nu s-a încheiat cu succes, inclusiv cele opt meciuri ca antrenor al Stelei București înainte de a fi demis și acuzațiile de trucare a meciurilor la Vaslui, care au fost două dintre cele mai notabile momente de nefericire. Doare și obosit de lupta reușită de a-și curăța numele de acuzațiile de trucare a meciurilor, Munteanu – cunoscut pentru faptul că nu a trișat niciodată și pentru că a ținut jocul curat – s-a retras în Germania în 2009.

Nu a trecut mult timp de la stabilirea unei noi vieți în Köln, când Marius Stan, președintele Oțelului, l-a sunat și l-a convins să accepte o nouă provocare. Munteanu devenise obosit de amestecul constant al conducerii, dar de data aceasta chimia părea să fie corectă. Sprijinit de susținerea neclintită a lui Stan, el a demonstrat că poate face față în postura de antrenor. Cu un ochi bun pentru transferuri inteligente și, mai ales, cu abilitatea de a aduce ce e mai bun din tinerii clubului, „Munti” a reușit să pună în aplicare sistemul său 4-2-1-3 și să câștige inimile jucătorilor seniori.

Gabriel Paraschiv, un mijlocaș ofensiv, a îmbrățișat la maxim mantra antrenorului despre „modestie, determinare și ambiție” și, în vara anului 2010, i-a cerut lui Stan să-i reducă salariul lunar de 6.000 de euro cu 30%. Paraschiv – „Para” pentru colegii săi inspirați – a susținut că juca slab din cauza unei accidentări serioase, nu merita vechiul nivel de remunerație și, în orice caz, Stan trebuia să taie costurile pentru a menține clubul pe linia de plutire. După ce și alți jucători au sugerat o reducere a salariilor lor și Paraschiv și-a recăpătat forma anterioară, Galați, având un stadion modest cu 13.500 de locuri și fiind una dintre cele patru echipe din Liga I a României fără nocturnă, a șocat pe toată lumea și a câștigat titlul.

„Suntem un club mic și onest care nu a deviat niciodată de la regulile fair-play-ului”, spune Stan, care a revenit recent la conducere după o absență scurtă cauzată de decizia majorului sponsor al Galațiului, gigantul indian din domeniul oțelului ArcelorMittal, de a retrage în curând sponsorizarea anuală de 2 milioane de euro.

„Am arătat că se poate câștiga fiind cinstit, direct și corect. Am construit totul piatră cu piatră, cărămidă cu cărămidă și nu am grăbit nimic. Am realizat importanța fundamentelor solide pentru un club sănătos și am gestionat totul în limitele resurselor noastre. Acum, de fiecare dată când aud muzica Ligii Campionilor, îmi stau pe ceafă firele de păr; sunt atât de mândru că suntem parte din acest mare spectacol.”

Conștient că imensul efort implicat în intrarea în cel mai select eveniment fotbalistic al Europei, în timp ce caută cu disperare sponsori noi care să prevină sărăcia, nu trebuie să fie privit ca o scuză pentru orice eșec, Munteanu cere o ridicare a standardelor. „A te califica în Liga Campionilor a însemnat mult”, spune el. „Dar munca noastră abia începe. Acum vine adevăratul examen al jucătorilor, antrenorilor, directorilor și întregului nostru oraș. Scopul nostru este să facem România mândră și să câștigăm respect internațional pentru Galați.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *