Știre șocantă: Antrenorul echipei Oțelul Galați a făcut un anunț neașteptat care te va lăsa fără cuvinte…
Orașul Galați își trage numele din cuvântul arab „qal’at”. Pe măsură ce zboară spre est căutând prima victorie în campania din această sezon a Ligii Campionilor, Manchester United nu ar trebui să uite că echivalentul său în engleză este „fortăreață”.
Deși jucătorii lui Sir Alex Ferguson nu vor ajunge chiar atât de departe încât să viziteze acasă campionii României, când vor juca pe adresa temporară a Oțelului Galați din București marți seara, va fi greu să scape de senzația că United pătrunde într-un avanpost inamic ostil. La urma urmei, nu este în fiecare seară când se confruntă cu o echipă campioană în care un jucător vedetă a devenit atât de îngrijorat de situația financiară a clubului încât a oferit să își reducă salariul. Sau să întâlnească o echipă aflată în dificultate financiară, în căutare de sponsori, capabilă să câștige o ligă națională, deși nu poate juca meciuri acasă sub lumini de nocturnă.
Galați, un port pe Dunăre cunoscut pentru producția de oțel, este situat la 190 de kilometri nord-est de capitala României, iar Stadionul Național din București, cu o capacitate de 55.600 de locuri, va fi plin de mulți vizitatori din acest avanpost mândru situat aproape de granița cu Moldova. Dacă Oțelul a avut dificultăți în a recâștiga forma domestică care, în primăvara trecută, le-a adus primul titlu românesc din istoria lor de 47 de ani, jucătorii lui Dorinel Munteanu au fost considerați puțin nefericiți că au suferit înfrângeri strânse în Basel și acasă cu Benfica în primele lor meciuri din Grupa C a Ligii Campionilor.
Ca cel mai selecționat jucător al României, Munteanu, care a făcut 134 de apariții internaționale, se așteaptă să primească un salut deosebit de respectuos din partea lui Ferguson. Celebra sa autodisciplină, decizia de a renunța la alcool și cluburi de noapte l-a ajutat să controleze mijlocul terenului țării sale timp de mai bine de un deceniu. Puțini fani englezi vor uita egalarea sa crucială în timpul înfrângerii echipei lor cu 3-2 în fața României la Euro 2000.
Această faimă nu a ușurat tranziția traumatică către antrenorat. Munteanu a antrenat cinci cluburi în șase mandate pe parcursul a patru sezoane turbulente între 2005 și 2009. Niciun post nu s-a încheiat fericit, cu opt meciuri în fruntea Stelei București înainte de a fi demis și acuzații febrile de trucare a meciurilor la Vaslui reprezentând două dintre cele mai notabile momente nefericite. Rănit și epuizat de lupta de succes pentru a-și curăța numele de acuzația de trucare a meciurilor, Munteanu – cunoscut ca jucător pentru că nu trișa și pentru că își ținea tackles-urile mereu curate – s-a retras în Germania în 2009.
Nu a trecut mult timp până când a început să își construiască o nouă viață în Köln, când Marius Stan, președintele Oțelului, a sunat, încercând să-l convingă să accepte o nouă provocare. Munteanu se săturase de interferențele persistente din partea conducerii, dar, de data aceasta, chimia părea potrivită. Sprijinit de suportul neclintit al lui Stan, a dovedit în cele din urmă că poate să performeze în trening. Demonstrarea unui simț pentru afacerile de transfer și, în principal, a capacității de a scoate ce e mai bun din tinerii clubului, „Munti” s-a apucat să facă funcțională formarea sa 4-2-1-3, capturând, în același timp, inimile și mințile jucătorilor seniori.
Gabriel Paraschiv, un mijlocaș ofensiv, a adoptat atât de mult mantra antrenorului „modestie, determinare, ambiție” încât în vara anului 2010 s-a dus la Stan, cerând să-i fie tăiat salariul lunar de 6.000 € (5.260 £) cu 30%. Paraschiv – Para pentru colegii săi de echipă inspirați – a susținut că jucase slab după o accidentare gravă, că nu mai merita vechiul nivel de remunerare și, în orice caz, Stan trebuia să taie costurile pentru a menține clubul pe linia de plutire. Cu mai mulți alți jucători sugerând ulterior tăieri similare ale salariilor și Paraschiv revenind la o formă creativă, Galați, care joacă pe un teren modest cu o capacitate de 13.500 de locuri și care este una dintre cele patru echipe din Liga 1 din România fără nocturnă, a șocat pe toată lumea câștigând titlul.
„Suntem un club mic și onest care nu a deviat niciodată de la regulile fair play-ului,” spune Stan, care a revenit recent în fruntea clubului după o absență scurtă cauzată de decizia extrem de dăunătoare a principalului sponsor al Galațiului, gigantul indian al oțelului ArcelorMittal, de a retrage în curând sponsorizarea anuală de 2 milioane € a echipei.
„Am demonstrat că se poate câștiga prin onestitate, deschidere și corectitudine. Am construit totul piatră cu piatră, cărămidă cu cărămidă și nu am grăbit nimic. Ne-am dat seama de importanța de a pune fundații solide pentru un club robust și sănătos și am gestionat totul în limitele resurselor noastre. Acum, de fiecare dată când aud muzica Ligii Campionilor, simt cum îmi stau în picioare firele de păr de la ceafă; sunt atât de mândru că suntem actori în acest mare spectacol.”
Conștient că efortul gargantuesc implicat în a pătrunde în cel mai select eveniment fotbalistic din Europa, în timp ce caută cu disperare noi sponsori, potențial salvatori de la sărăcie, Munteanu cere o nouă creștere a standardelor. „Calificarea pentru Liga Campionilor a însemnat mult,” spune el. „Dar munca noastră abia acum începe. Acum vine adevăratul examen pentru jucători, antrenor, directori și pentru întregul nostru oraș. Obiectivul nostru este să facem România mândră – și să câștigăm respect internațional pentru Galați.”